neděle 1. května 2016

Fotky tak trochu jinak

POZOR - ten kdo nemá rád úvahy ať to radši nečte :D

Ahoj,
dneska bych se v článku chtěla věnovat trochu úpravě fotografií a taky jsem si říkala, že bych mohla napsat něco o rozdílu focení mobile a foťákem.

Upravovat nebo ne?


1) bez úpravy
2) upravená
Já osobně jsem zastánce úpravy, ať už v počítači (Zonner/Photoshop) nebo třeba na mobilu. (Photo Director) Už jsem se několikrát setkala s názorem, že fotky je lepší neupravovat. Taky jsem je dříve neupravovala, ale časem jsem zjistila, že když fotce dodáte jen třeba trošičku barevnost a kontrast, vynikne mnohem lépe a všimne si jí víc lidí. ;)
Hodně často vídám fotky s přepalem (pro neznalce - bílý flek například od odrazu sluce), který kazí celou kompozici. Pokud fotce věnujete dvě minutky než ji vypustíte do světa, jste schopni ji pár kliknutími upravit tak, že daný přepal zmizí a pokud je opravdu obrovský, tak alespoň částečně zmizí.


Mobil vs. foťák


1) Foťák (v mém případě zrcadlovka nastavená na Macro režim a dlouhým ohniskem - o tom jindy)
2) Mobil (13 Mpx, režim portrét)
Snažila jsem se o co nejpodobnější fotku aby bylo co porovnávat. Netvrdím, že každý, kdo chce fotit jako nějaký ze světových umělců musí začínat rovnou se zrcadlovkou, ale i z nějakého klasického kompaktu lezou velice pěkné fotky.
Jako příklad vám sem dám fotku z foťáku se kterým jsem začínala. Vím, prostředí se tam nehodí a celková expozice je příšerná, ale každý nějak začínal. Pokud se ale budete focení věnovat a vždy se podíváte jestli v záběru nemáte nějakou věc (auto, dům, plot, sloupy,...), která by mohla zbytečně ubírat pozornost focenému objektu, vaše fotky budou rázem atraktivnější. ;)
Kiwik




4 komentáře:

  1. Já jsem tedy fotky nikdy neupravovala co se týče barev a kontrastu, jinak když už na fotce něco "upravuju", tak je to maximálně přidání písma. I když, někdy by se to upravení u mě asi hodilo, no.
    Jde upravovat někde dobře i třeba online, když si ten program nemusím stahovat? Je dobrý na to třeba Picmonkey?

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek ;) Já osobně jsem pro úpravu, protože fotce často dodá na zajímavosti :) Co se týče mobilu, ten je na focení na nic...hlavně když fotí jako ten můj :D To pak fotce hodně ubírá...
    Jinak musím pochválit pěkné fotky ;)

    Btw, jsem Šíša, ale nějak mi asi nejde se přihlásit, nebo co :D

    OdpovědětVymazat
  3. No pěkný článek a s přepaly také bojuji a fotky táké lehce upravuji...

    OdpovědětVymazat
  4. Já fotky neupravuju, ale hlavně proto, že jsem na to úplně levá :D Ale máš pravdu že to fotce nijak neublíží, řekla bych, že jí tak nějak vdechne víc života :)

    OdpovědětVymazat